Welke bloesems zijn er?


Er zijn 38 verschillende Bachbloesemremedies, door Dr. Bach opgedeeld in zeven rubrieken. Klik op de rubriek voor meer informatie:

  1. Wanhoop en moedeloosheid (Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak en Crab Apple)
  2. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen (Chicory, Vervain, Vine, Beech en Rock Water)
  3. Angst, schrik en paniek (Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Red Chestnut en Aspen)
  4. Overgevoeligheid voor ideeën en andere invloeden (Agrimony, Centaury, Walnut en Holly)
  5. Onzekerheid (Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Hornbeam en Wild Oat)
  6. Onvoldoende interesse in het hier en nu (Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard en Chestnut Bud)
  7. Eenzaamheid (Water Violet, Impatiens en Heather)

Daarnaast is de zogeheten Rescue Remedy ontwikkeld. Dit kant en klare mengsel bevat de bloesems Rock Rose, Impatiens, Clematis, Star of Bethlehem en Cherry Plum. Deze Rescue Remedy is prima te gebruiken als er sprake is van hevige schrik, grote spanning, angst en heftige emoties. Het mengsel kalmeert, geeft rust en helderheid.

Verder onderzoek naar de Bachbloesemremedies is onder andere gedaan door Dietmar Krämer, een Duitse natuurgeneeskundige. Hij heeft een alternatieve indeling gemaakt waarbij verschillende bloesems een ‘spoor’ vormen en waarbij als het ware van buiten naar binnen wordt gewerkt om tot de essentie van het individu te komen en aldus de emotionele balans te herstellen. 12 bloesems corresponderen met deze essentie, de persoon zoals hij van nature is. Deze bloesems worden door Krämer communicatiebloesems genoemd. Wanneer iemand uit balans is, vindt er in het gedrag compensatie plaats. Hieraan heeft Krämer 12 zogeheten compensatiebloesems gekoppeld. Een verergering van de emotionele disbalans brengt iemand tot decompensatiegedrag. Ook hieraan zijn 12 bloesems gekoppeld: de zogeheten decompensatiebloesems. Daarnaast heeft Krämer 5  uitwendige bloesems alsmede één basisbloesem gedefinieerd. Meer informatie treft u hier.

Het spreekt voor zich dat een emotionele disbalans tevens lichamelijke klachten met zich mee kan brengen, zoals ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot een emotionele disbalans.